Chiar și în această perioadă din an lumea mă contactează ca să discute cu mine problemele cu care se confruntă sau obiectivele pe care vor să și le atingă în anul următor.

Însă în aceste zile am ales să petrec mai mult timp cu familia, să mă întâlnesc cu prietenii sau să mă ocup de dezvoltarea mea personală și profesională.

Dar asta nu însemnă pentru tine că totul este pierdut! Chiar și în lipsa mea există o sumedenie de tehnici de auto-coaching care să te ajute să rezolvi singur probleme aparent imposibile.

În continuare vreau să îți ofer una dintre ele, cea mai simplă și mai ușor de aplicat.

De vorbă cu rața

Bob a arătat cu degetul un colț al biroului. “Acolo,” spuse el, “este o rață. Vreau să îi pui acelei rațe întrebarea ta.”

M-am uitat la rață. Era, de fapt, împăiată și clar neînsuflețită. Chiar dacă ar fi fost în viață, cel mai probabil nu ar fi fost o sursă bună de informații în materie de design. M-am uitat la Bob. Bob avea o mină serioasă. El era de asemenea și superiorul meu, iar eu chiar doream să îmi păstrez slujba.

Stânjenit m-am dus să mă așez lângă rață și mi-am aplecat capul, precum în rugăciune, ca să mă confesez acestei rațe. “Ce faci?”, mi s-a adresat Bob?

“Pun întrebarea mea raței”, am spus eu.

Unul dintre șefii lui Bob era în biroul lui. Rânjea ca un nemernic în jurul unei scobitori. “Andy,” spuse el, “nu vreau să te rogi raței. Vreau ca tu să pui întrebarea ta raței.”

Mi-am umezit buzele. “Cu voce tare?” am întrebat eu.

“Cu voce tare!” a răspuns Bob cu fermitate.

Mi-am dres vocea, “Rață!” am început eu…

“O cheamă Bob Junior”, m-a informat șeful lui Bob. I-am aruncat o privire urâtă.

“Rață,” am continuat eu, “vreau să știu, când folosesc un suport cu prindere, ce anume ține țeava aspersorului ca să nu iasă din suport atunci când capul ei stropește, cauzând ca țeava să…

În mijlocul adresării întrebării mele către rață m-a izbit răspunsul. Suportul cu prindere este susținut de structura de deasupra prin intermediul unui prezon. Dacă instalatorul taie prezonul astfel încât se împinge în partea de sus a țevii, în principiu asta va ține țeava în suport și o va împiedica să sară.

M-am întors să mă uit la Bob. Bob dădea din cap. “Știi, nu-i așa!” spuse el.

“Înfiletezi prezonul până în partea de sus a țevii” am spus eu.

“Așa e,” a spus Bob. “Data viitoare când ai o întrebare vreau să vii aici și o pui raței, nu mie. Spune-o cu voce tare. Dacă în continuare nu știi care este răspunsul, de abia atunci să mi-o pui mie.”

“Bine,” am spus eu, și m-am întors la lucru.

Câteodată ai nevoie doar să verbalizezi problema

Poate ți s-a întâmplat și ție să mergi să vorbești ceva cu prietenii, șeful sau coach-ul tău și aceștia să te asculte și tu să îți răspunzi singur la întrebări ca în final să pleci din întâlnire fără să primești un răspuns sau sfat legat de problema ta.

Există multe povești în domeniul ingineriei despre persoane care țin pe birou o rață de cauciuc ca să poată vorbi cu ea. Vorbitul cu rața de cauciuc este modul prin care acele persoane rezolvă o problemă prin verbalizare.

Tehnica raței de cauciuc

Cum poți și tu să aplici această tehnică de auto-coaching? Tot ce ai nevoie să faci este să urmezi 4 pași:
rubber-156597_960_720

  1. Cerșește, împrumută, fură, fabrică sau obține prin altă metodă o rață de cauciuc (varietatea cadă de baie).
  2. Așează rața de cauciuc în fața ta și anunț-o că dorești să îi prezinți un obiectiv sau o problemă cu care te confrunți în prezent.
  3. Explică-i raței ce îți dorești să obții și apoi intră în detalii și explică planul tău de acțiune pas cu pas.
  4. În anumit punct îi vei explica raței ce vrei să faci în continuare și vei conștientiza că de fapt nu aia faci în realitate. Rața va sta acolo cu seninătate, bucuroasă știind că te-a ajutat cu situația ta.

Notă: Dacă chiar este nevoie, un prieten, amic sau coleg poate să țină locul raței, deși, este preferabil să împărtășești greșelile tale raței și nu altor persoane.

Dacă și după ce ai aplicat tehnica raței de cauciuc tot nu ai găsit răspuns la problema ta atunci dă-mi te rog un email și îți voi răspunde personal în câteva zile la situația ta.

What do you think about this article?

Do you like what you've read?

Do you like what you've read?

Have you read a new, interesting or impressing article?

Are you interested in your personal and professional development?

Subscribe to my weekly newsletter and you will receive more inspiration!

You have Successfully Subscribed!