Ți s-a întâmplat vreodată să te confrunți, tu sau altă persoană (de obicei alții au această problemă 🙂), cu un sentiment de vinovăție, teamă, regret în raport cu propria persoană sau alte persoane și ca urmare să nu mai acționezi și în final să nu se mai ajungă la rezultatele dorite?

Dacă știi la ce tip de blocaj mă refer aici, atunci cu siguranță s-ar putea să te intereseze ce îți povestesc în continuare.

La prima ediție a evenimentului Coaching Experts, am avut-o ca invit pe Simona Arsenie, (Relationship Coach, Speaker și Terapeut). unde ne-a vorbit pe tema vinovăție: Cum scapi de sentimentul de vinovăție folosind tehnica obiectelor. În continuare o să îți povestesc cu ce am rămas din prezentarea ei.

Situația în care se aplică este cea de tipul: Nu obținem rezultatele pe care nu le avem și prin urmare ne simțim vinovați față de noi înșine și asta ne ține în blocaj. Aici o persoană poate să facă două lucruri:

 • să acționeze ca să schimbe realitatea sau situația care o determină să se simtă vinovată;
 • să schimbe imaginea de sine.

Așadar într-o ședință de coaching, prima întrebare care ar fi pusă ar fi Ce acțiune poți face pentru a scăpa de sentimentul de vinovăție? Cum un client tipic a încercat deja câteva cursuri de acțiune sau chiar sentimentul de vinovăție l-a împiedicat să acționeze el ajunge la Simona la o ședință de coaching și se aplică tehnica cu pricina.

Cum se aplică tehnica obiectelor?

În prezentarea de la Coaching Experts, Simona ne-a demonstrat folosind persoane alese din sală pe care le-a plasat în spațiul sălii (pe linia timpului), dar Simona folosește, în mod evident, obiecte în loc de persoane, în ședințele individuale.

Uite care sunt pașii pe care Simona i-a urmat:

Pas 1. Am ales un client, o persoană din sală, care avea un sentiment de vinovăție fată de emoții pe care le-a avut și nu le-a exprimat.

Pas 2. Am ales o persoană din sală care să reprezinte clientul cel din trecut care a avut emoțiile în trecut și nu le-a exprimat.

Pas 3. Am ales o persoană din sală care să reprezinte acțiunea pe care a făcut-o atunci, în trecut.

Pas 4. Am ales o persoană din sală care să reprezinte rezultatele acțiunii, pe care le-a obținut în trecut.

UPDATE: Obiectele / persoanele care reprezintă acțiunea și rezultatul sunt puse spate în spate astfel încât clientul cel din trecut nu poate să vadă decât acțiunea, nu și rezultatul acesteia.

Pas 5. Pentru clientul din prezent nu am ales altă persoană, ci acesta a preferat să se reprezinte singur.

Pas 6. Simona a avut un dialog cu clientul în care a pus câteva întrebări de tipul:

 • Persoana din prezent este altă persoană decât cea din trecut?
 • Cea din prezent a avut o experiență și niște rezultate pe care cea din trecut nu le-a avut, nu?
 • Ce părere ai despre persoana din trecut?
 • Ce a determinat-o pe persoana din trecut să acționeze așa?
 • Ce crezi acum despre această situație?
 • Ce era important pentru cel din trecut?
 • Cine ești tu cel din prezent să îl judeci pe cel din trecut care a avut acea acțiune cu acel rezultat pe care nu știa că îl va avea?

Pas 7. La final de proces Simona a testat nivelul sentimentul de vinovăție și, în mod remarcabil, clientul a declarat că este zero 🙂

BONUS! Mai jos ai acces la înregistrarea video de la eveniment cu prezentarea Simonei.

De ce funcționează această tehnică?

În mod normal problema sentimentului de vinovăție apare la o persoană din cauza confuziei dintre cine este în prezent și persoana din trecut care “ar fi putut” acționa diferit, dar nu a făcut-o, deci prin urmare “merită să se simtă vinovată” în prezent!

Ce face tehnica obiectelor aplicată pe sentimentul de vinovăție? Este să îl conducă pe client la o serie întreagă de conștientizări și realizări:

 1. Persoana din trecut și persoana din prezent sunt două persoane diferite, cu experiențe și perspective diferite.
 2. Motivele și mecanica (lanțul de cauze-efecte) care a condus la acțiunea și rezultatele din trecut.
 3. Inabilitatea persoanei din trecut de a anticipa rezultatele acțiunilor sale, pe care le poate observa acum, în prezent
 4. Abilitatea din prezent de a anticipa rezultatele acțiunilor viitoare.
 5. Creșterea nivelului de transpunere în perspective diferite, din alte momente de timp sau ale altor persoane.

Tu de ce crezi că funcționează această tehnică? Poți să îmi dai un comment la articol mai jos.

Despre Coaching Experts

În final, dacă ți-a plăcut tehnica Simonei, atunci te invit să ne urmărești pe email. În fiecare lună avem o întâlnire numită Coaching Experts unde ne strângem mai mulți coachi și ne învățăm unii pe alții cele mai tari tehnici pe care le folosim și care dau rezultate în viața clienților noștri. Pentru înscriere poți să completezi formularul de mai jos. 

What do you think about this article?

Do you like what you've read?

Do you like what you've read?

Have you read a new, interesting or impressing article?

Are you interested in your personal and professional development?

Subscribe to my weekly newsletter and you will receive more inspiration!

You have Successfully Subscribed!