Duminică a fost ultima zi din cursul de coaching. Afară era frig și înăuntru era cald și bine…

Și coincidența face ca cu câteva ore înainte de terminarea cursului să apară în sala de curs o muscă… mare. Probabil a venit în căutarea căldurii. Și începe ea să se învârtă în cercuri și să ne bâzâie pe toți prin sală. Și după câteva minute o colegă de curs se ridică cu hotărâre și deschide ușa de la cameră. Și în ciuda faptului că pe hol era mult mai frig, ea bâzzz direct pe ușa afară. Iar ușa s-a închis repede după ea și apoi ne-am văzut de curs în continuare ca și când nimic nu s-ar fi întâmplat…

Însă eu am rămas uimit! “Ia uite ce chestie! Deci acesta e până la urmă procesul de coaching. Cine ar fi crezut că poate fi demonstrat așa de simplu?!”

Ce am învățat eu din asta?

Am realizat pe moment că de fapt ce s-a întâmplat cu musca se întâmplă și cu mintea într-un proces de coaching. Și iată cum:

  • În condiții ideale mintea caută să găsească soluții la satisfacerea nevoilor noastre.
  • Dar va fi preocupată să satisfacă nevoia cea mai stringentă.
  • Însă câteodată în căutarea satisfacerii unei nevoie ne putem trezi într-un blocaj care se manifestă printr-o învârtire în cercul Situație – Gânduri – Emoții – Acțiuni – Rezultate care se repetă în mod perpetuu.
  • Ne dă-m seama că o altă nevoie de fapt nu mai poate fi satisfăcută și încercăm să găsim o cale de ieșire.
  • Aici intervine un coach. El ascultă și nu judecă. El nu încercă să schimbe mintea. Ci are prezența de spirit și, la momentul potrivit când mintea acționează în căutarea unei soluții, coach-ul va oferi portițe de ieșire posibile.
  • Dacă mintea are starea necesară va explora un nou teritoriu și va putea să se aproprie și mai mult de obiectivul propus.

Exact asta s-a întâmplat și cu musca noastră. A intrat în cameră în căutarea căldurii. După ce s-a făcut comodă a început să exploreze după mâncare. Dar după ce s-a învârtit de mai multe ori a căutat o cale de ieșire. Dacă colega mea ar fi deschis ușa de la început musca probabil că nu ar fi ieșit pentru că vroia la căldură. Dacă ar fi așteptat mai mult probabil musca s-ar fi așezat pe undeva prin cameră și nu ar mai fi vrut să mai zboare în căutare de hrană. Dar ușa a fost deschisă chiar atunci când musca era în căutarea unui nou spațiu de explorare. Și poate chiar a găsit ce căuta 🙂

Ce poți să înveți tu din asta?

Dacă tu cauți o soluție la problemele și obiectivele tale atunci un coach bun va știi când să te invite către o nouă perspectivă și noi locuri în care poți găsi soluția la problemele, obiectivele și nevoile tale. Și mai mult ca sigur tu le vei găsi! Pentru că ești în căutarea ea 🙂

What do you think about this article?

Do you like what you've read?

Do you like what you've read?

Have you read a new, interesting or impressing article?

Are you interested in your personal and professional development?

Subscribe to my weekly newsletter and you will receive more inspiration!

You have Successfully Subscribed!