Cred că povestea de azi a început de fapt cu mult timp în urmă cu un copil de 5 ani care și-a dat seama că lumea trebuie schimbată și s-a jurat că atunci când va fi mare va schimba lumea. Dar asta a fost de mult…

Mai nou după ce a dat peste blog-ul meu clientul vine la mine cu o situație de viață. Ce situație de viață? Păi la ce probleme se poate cineva gândi? Una pe care vrei să o rezolvi, nu? Am ascultat cu atenție povestea și mi-am dat seama cum mintea poate să își amintească toate detaliile, atât de multe încât m-au copleșit și pe mine. Așa că m-am decis:

Cum ar fi să vedem mai bine toată treaba asta? Vrei să facem un desen?

Am luat o hârtie și am început să pun întrebare după întrebare și ce venea în minte apărea pe hârtie așa cum apar literele pe ecran la apăsarea unor taste.

Unde ești tu acum? Uite! Aici! Și s-a desenat pe hârtie. Cum arată viața ta în acest moment? Cine mai este cu tine? Și le desenăm și pe astea.
Ce faci tu în prezent?
Ce abilități îți permit să faci tu asta?
Care este motto-ul tău? Cum arată în ceea ce crezi tu?
Ce este important pentru tine în acest moment?
Cine ești tu în viața ta acum?

În final am obținut o imagine cu realitatea. Realitatea unei persoane. Nu era nici bună nici rea, dar omul își dorește altceva. L-am întrebat ce își dorește. Păi uite aia. Acolo vreau ca persoana aia să fie așa. Să fac aia și aia. Foarte multe detalii! Așa că am pus întrebarea Dar tu ce își dorești de fapt? Pauză de gândire… profundă. După câteva clipe, cu claritate și hotărâre în voce: “Vreau să… !” și mi-a spus într-o propoziție ce dorea.

– Cum ar fi să vedem cum va arăta chestia asta? Vrei să facem un desen?

În fața unei alte coli de hârtie albă, mai mare de data asta, s-a pus întrebarea Putem să ne imaginăm, nu? Cum este viața ta acum că ai obținut ceea ce vroiai să obții? Am început să desenăm tot ceea ce poate imaginația să își imagineze.

– Cine ești acum? Ce rol nou ai?
– Care sunt noile tale priorități acum?
– Care este noua ta viziune? Ce ai descoperit ca fiind adevărat?
– Ce poți să faci acum și înainte nu puteai?
– Ce faci acum diferit? Ce obiceiuri noi ai?
– Unde ești acum? Ce este nou în viața ta? Cine mai este alături de tine?

Aveam acum în față o imagine posibilă, pe o coală mare și albă, mai reală ca și prima. Ne-am uitat îndeaproape la această imagine, și având emoții pe față, am întrebat Pe o scală de la 1 la 10 în ce măsură este posibilă acestă imagine? Dacă am măsura numărând pe degete de la 1 la 10 până la ce deget poți să numeri? Și numărăm 1, 2, 3 și numărăm… Până ne oprim! Și atunci întreb: Ce ar trebui să se întâmple ca să poți număra încă un deget? Pe o scală de la 1 la 10 totul este posibil.

Și apoi mai întreb Și acum în ce măsură crezi că poți să obții tu asta? Uite! Dacă ar fi să pariezi pe tine că vei reuși ce sumă ai paria? Pe moment tăcere. Acum, da, probabil că te întrebi deja când a fost ultima dată când a pariat cineva pe tine că vei reuși în ceea ce ți-ai propus, însă și mai ușor îți poți aminti când acea persoană a fost chiar tu. De fapt când făceai tu ceva pentru tine cine paria pe tine? Și cât? Și de câte ori ai câștigat ca să ajungi aici? Când tăcerea se sfârșește răspunsul apare cu siguranță.

Timpul s-a apropiat de sfârșit și s-a făcut liniște. Mai aveam doar o întrebare Cine ești tu ca să meriți acest lucru? Stupoare! După o clipă de dezmeticire s-a uitat la imagine, a ridicat-o drept în sus în fața mea. Acesta! Acesta sunt eu!

Înainte de a face primul pas spre ieșire a dorit să ia imaginea cu el pentru că are nevoie de ea. Am zâmbit…  Știam! Clientul are întotdeauna răspunsul!

L-am rugat să îmi dea un mesaj când se schimbă ceva. Mai știi… Poate că lumea se poate totuși schimba 🙂

Apasă butonul CC pentru subtitrare.
activare subtitrare youtube

What do you think about this article?

Do you like what you've read?

Do you like what you've read?

Have you read a new, interesting or impressing article?

Are you interested in your personal and professional development?

Subscribe to my weekly newsletter and you will receive more inspiration!

You have Successfully Subscribed!