După cum știi deja, în procesele de coaching pe care le fac lucrez foarte mult pe definirea obiectivelor, pe găsirea resurselor necesare și a stabilirii pașilor pe care poți să îi faci pentru a le atinge.

Dar se întâmplă de multe ori să nu fie suficient să știi ce vrei să obții și ce acțiuni să faci pentru a obține ceea ce își dorești. De multe ori nu ajungi să faci ceea ce ți-ai propus pentru că îți este frică de eșec:

  • Dar dacă nu reușesc să fac pasul X?
  • Dar dacă fac pasul X și nu voi obține rezultatul Y pe care am presupus că îl voi obține?
  • Dar dacă reușesc și nu pot menține rezultatul obținut Y?
  • Dar nu-i mai bine să amân pasul X?

Dacă nu suntem siguri de capacitatea noastră de a obține rezultate favorabile sau pur și simplu nu știm cum să le obținem atunci emoția numită FRICĂ ne va ține departe de o altă emoție numită RUȘINE sau VINĂ.

“Și atunci cum pot eu, în ciuda FRICII, să îmi ating obiective?

În ședințele de coaching, când intuiesc sau testez nivelul de încredere al clientului ca fiind mic atunci folosesc 3 întrebări:

  1. Ce s-ar putea întâmpla care să te împiedice să atingi acest obiectiv?
  2. Ce poți să faci ca să previi aceste lucruri să se întâmple?
  3. Dacă aceste lucruri se întâmplă, ce poți face ca să îți atingi obiectivul? (Cum poți remedia situația sau la cine poți apela?)

O dată ce se obțin răspunsurile la aceste întrebări, se poate redobândi controlul asupra atingerii obiectivului, se obține claritate și certitudine. Prin urmare sentimentul de TEAMĂ se transformă într-unul de ÎNCREDERE în sine și în acțiunile întreprinse.

Vrei mai mult?

Există mai mult. Chiar ieri am descoperit un TED numit Why you should define your fears instead of your goals în care Tim Ferriss mai vine cu câteva perspective în plus:

  • Care sunt beneficiile încercării de a atinge obiectivul sau atingerii parțiale a obiectivului? Dacă fac tot ce depinde de mine și eșuez parțial sau total, ce alt ceva obțin în urma acțiunilor mele?
  • Ce se întâmplă dacă nu fac nimic? Dacă evit această acțiune sau decizie cum va arăta viața mea peste 3 luni, 1 an, 3 ani. Dacă eșuez oricum, atunci ce este mai bine pentru mine: să acționez sau să nu fac nimic?

Întreg TED-ul îl poți accesa >>aici<<:

Why you should define your fears instead of your goals

Why you should define your fears instead of your goals

În concluzie, ți-am oferit 5 întrebări sau perspective pe care să le folosești de fiecare dată când te simți blocat de teama de acționa în direcția atingerii obiectivului tău.

P.S. Acest mini articol l-am publicat prima dată pe newsletter-ul meu acum 2 săptămâni. Dacă nu ești deja înscris, atunci te poți înscrie >>aici<<.

What do you think about this article?

Do you like what you've read?

Do you like what you've read?

Have you read a new, interesting or impressing article?

Are you interested in your personal and professional development?

Subscribe to my weekly newsletter and you will receive more inspiration!

You have Successfully Subscribed!