Acest articol nu este despre politică, despre cine este bun sau rău, ci despre asumarea propriului tău rol în lume și al acțiunilor tale prin care TU poți schimba lumea care te înconjoară. 

După zile de protest la adresa guvernului și insulte aduse celor care au votat și susțin partidul PSD care au umplut toată presa și Facebook-ul mi-am dat seama că ceva nu merge…

Am avut o revelația la toată situația asta: Nu este vorba despre “ei” ci despre “noi”. Ne-am focalizat atât de mult pe “ce fac ei“, “ce spun ei“, “ce fel de oameni sunt ei“, dar am uitat să ne privim pe noi în oglindă și să ne punem câteva întrebări:

 1. Ce fac eu și cum reacționează cealaltă persoană?
 2. Ce spun eu și ce spune asta despre ce fel de persoană sunt eu?
 3. Cum am contribuit eu la apariția acestei situații?
 4. Ce depinde de mine ca să fiu ascultat și ca cealaltă persoană să vină în întâmpinarea nevoilor mele?

Nu știu care sunt răspunsurile tale la aceste întrebări, dar o să ți le dau pe ale mele:

 1. noi am protestat și atacat reprezentanții lor deci ei i-au apărat
 2. i-am jignit și insultat, am desconsiderat valorile și convingerile lor, deci am devenit “agresori” în ochii lor și ei au încetat să ne mai asculte și au respins punctul nostru de vedere
 3. nu am luat în considerare nevoile lor, iar aceștia au apelat la cei care le-au arătat că le pasă
 4. atunci când asculți cealaltă persoană, arăți că îți pasă de nevoile ei și faci ceva pentru ea care contează, atunci și ei se ne vor întoarce la rândul lor “cadourile noastre”

Din moment ce citești acest articol, cel mai probabil ești o persoană cinstită, muncitoare, care își vede de treaba sa, care își achită îndatoririle față de societate, se informează corect, se înconjoară de oameni respectabili și caută să contribuie în viața celor din jurul tău.

Dar un alt fapt foarte probabil, este acela că tu nu cunoști “inamicul nostru”, acei oameni “corupți”, “inutili”, “dezinformați”, din medii “defavorizate”, care atentează la adresa “democrației”, a capitalismului și a societății moderne.

De ce este important să îți cunoști “inamicul”? În momentul în care îl cunoști pe cel din fața ta, descoperi că acesta este de fapt tot om ca și tine. Chiar dacă are viziuni, scopuri, valori, convingeri și comportamente diferite față de tine, acesta merită respectul și acceptarea ta.

Nu ne plac acele persoane care sunt diferite sau au aceleași defecte ca și noi.

În momentul în care urăști și respingi alți oameni în sinele tău tu de fapt te urăști și te respingi pe tine. De ce? Pentru că dacă tu ai o atitudine față de persoanele care nu corespund cu așteptările tale, atunci ce atitudine vei avea față de tine când vei fi în aceiași situație?

De ce ar trebui să citești în continuare?

Pentru că orice conflict se termină sigur atunci când una din părți este înfrântă. Dar când cele două părți aflate în conflict sunt două jumătăți de țară, atunci o victorie a “democrației” și a “justiției” este de fapt un eșec pentru întreaga țară.

Există totuși un alt mod prin care se poate termina un conflict: atunci când cele două părți decid să se unească și să lucreze împreună.

Dacă nu îți este clar despre ce vorbesc atunci te rog să citești în continuare…


Legat de situația protestelor actuale, cred că e nevoie de o analiză mai profundă a crizei prin care trece România! Nu este o criză politică ci o criză umană

Și ca să fac asta o să plec de la cifre statistice și o să ajung la aspectele ce țin de cultură și atitudinea față de oameni.

Ce mai poți cumpăra cu bani în zilele astea

Prezența la vot a fost în proporție de 48.44% din care 45,50%45,71% au fost pentru PSD. Deci între 22,04% – 22,14% din populația cu drept de vot din România a votat cu PSD. Deci puțin peste o cincime (1/5) dintre oameni.

Fapt 1. În decembrie 2016 erau angajați la stat 1.190.366 de persoane. Adică 6,5% din totalul persoanelor cu drept de vot în număr de 18.273.047.

Fapt 2. În trimestrul III al anului 2016 erau în medie 5.251.000 de pensionari. Adică 28,73% din totalul persoanelor cu drept de vot în număr de 18.273.047.

Fapt 3. În decembrie 2016 erau șomeri în România 418.237 de persoane. Adică 2,29% din totalul persoanelor cu drept de vot în număr de 18.273.047.

Fapt 4. În anul 2015 era un număr de contracte de muncă cu salariu minim pe economie de 1588651 din 5421517 total contracte. Adică 8,69% din totalul persoanelor cu drept de vot în număr de 18.273.047. (Acest procent este aproximativ calculat pentru că datele sunt luate din ani diferiți, 2015 și 2016, dar procentul obținut este unul foarte apropiat de realitate).

Fapt 5. [Nu am să pun la socoteală și țăranii și cei de pe la sate care lucrează în agricultură pentru că nu am reușit să găsesc un număr exact de persoane.]

Fapt 6. [Există zone din România în care principalul angajator sunt firme deținute de “baroni locali” și/sau care au contracte cu statul. Nu dețin un număr al persoanelor care lucrează în privat al căror loc de muncă depinde sau este sub influența unor persoane cu conexiuni politice.]

Ce au toate aceste categorii de oameni în comun? Bugetari, pensionari, șomeri, plătiți la minim, țărani, etc

Ei pot fi “cumpărați” de către politicieni! Printr-o simplă lege sau decizie sursele lor de venit pot fi schimbate peste noapte:

 • Bugetarul poate primi mărire de salariu sau poate fi concediat
 • Pensionarul poate primi mărire de pensie
 • Șomerul poate primi o creștere a ajutorului de șomaj
 • Salariaților li se poate mări salariul minim pe economie
 • Țăranilor și fermierilor li se pot da subvenții și ajutoare de la stat
 • Cei fără perspective de lucru pot fi angajați de firme contractate de stat

Sunt chiar foarte “ieftini”:

 • Bugetarii, majoritatea dintre ei, nu au șanse reale de angajare în mediul privat.
 • Pensia medie în trimestrul III anul 2016 erau în medie de 951 lei.
 • Salariul minim pe economie, în 2016 era de 925 lei.
 • Ajutorul de șomaj este sub salariul minim pe economie și poate fi primit maxim 1 an.
 • Salariații din firmele deținute de “baroni locali”, nu au de ales între alt loc de muncă din zonă și cel curent.
 • Țăranii, în trimestrul III anul 2016, au avut venituri medii de 869 lei.

Ziarul Financiar vine cu o imagine de ansamblu mult mai clară.

Distribuţia detaliată a salariilor din România

Distribuția detaliată a salariilor din România, sursă: Ziarul Financiar.

Ca să înțelegi unde se află acești oameni cu venitul, un programator senior peste medie câștigă de 10 ori mai mult decât ei. Asta în România, unde salariile sunt mai mici comparativ cu cele din vest.

Pentru aceste categorii de oameni, chiar și 50 lei în plus la venituri contează. Pomenile și promisiunile electorale pentru ei contează. Dacă nu doar din punct de vedere material, dar gestul pentru ei le transmite că de fapt “cuiva îi pasă”.

Deci dacă tu ai fi TU în locul lor, cu cine ai vota?

Acei oameni “invizibili” și “lipsiți de valoare”

O să te întreb așa din senin: Tu știi cum o cheamă pe femeia care se ocupă de curățenie în blocul tău? Sau măcar care este salariul ei? (Da, sunt afișate la tabelul de întreținere.) Sau care este cea mai lungă conversație pe care ai purtat-o cu ea?

Ce importanță au aceste întrebări? Știi acele două reguli: reține numele persoanelor pe care le cunoști și acordă timp de conversație pentru persoanele care contează pentru tine. Ei bine! Când nu bagi în seamă oamenii, de fapt tu le transmiți de fiecare dată mesajul: “Tu nu contezi pentru mine!”

Acum fii sincer cu tine: faptul că cineva curăță mizeria pe care o lași în urma ta chiar nu contează de loc? Dacă contează, atunci cum poți să arăți asta?

Acum gândește-te la restul de categorii de oameni și atitudinea generală față de ei:

 • pensionari – “ești o povară”, “ești inutil”, “mă încurci”
 • bugetari – “ești incompetent”, “ești corupt”
 • țărani – “ești prost” (de unde și expresia “țăran prost”)
 • șomer – “ești leneș”, “ești inutil”

Știi cum îi poți schimba pe oamenii din jurul tău? Prin atitudine! Atitudinea pe care o ai față de aceste persoane spune ce fel de persoane crezi că sunt acestea. Și oamenii tind să devină ceea ce cred cei din jur că sunt (vezi efectul pygmalion și efectul golem).

Fragment din serialul Lie to Me, Sezon 03, Episod 02 (1 min)

Dacă tu în relația cu aceste categorii de persoane nu oferi respect și înțelegere, atunci cum crezi că o să se comporte ei în relație cu tine?

Tăcerea îi izolează pe oameni. Dacă lumea ta este izolată de lumea lor, atunci cum crezi că sunt preferințele tale politice față de ale lor?

Care a apărut prima: sărăcia sau corupția?

Sărăcia cauzată de corupție este evidentă:

 • taxe mari care cresc cheltuielile tuturor
 • servicii publice de proastă calitate (pensii, medicale, drumuri, transport, educație, justiție, etc) care trebuie compensate cu bani proprii (ex: drumuri proaste -> reparații la mașină)
 • salarii scăzute ale bugetarilor (medici, funcționari publici, polițiști, profesori, etc) cauzate de “sifonarea” banilor publici în firmele private ale câtorva oficiali publici sau ale prietenilor lor

Dar mai puțin evidentă este relația inversă, modul cum sărăcia conduce la corupție:

 • taxe mari care conduc la evaziune fiscală
 • educație “săracă” conduce la incompetentă și la dorința de a fenta regulile și legile pentru a ajunge la foloase materiale nemeritate
 • bugetari care iau șpagă pentru că salariu lor este prea mic

De fapt sărăcia și corupția sunt legate de un singur lucru: incompetența. Ea este cauza celor două.

Relația matematică de clasa 4 ar fi: COMPETENȚĂ – CORUPȚIE = NIVEL DE TRAI. Cum apare această ecuație:

 • Competențele, abilitatea de a crea valoare, conduc la VENITURI
 • Corupție este de fapt un COST
 • Nivelul de trai este dat de surplusul economic obținut, care este diferența dintre VENITURI și CHELTUIELI
 • VENITURI – CHELTUIELI = PROFIT pentru firme sau VENITURI – CHELTUIELI = ECONOMII pentru persoane fizice.

Cum conduce incompetența la sărăcie și corupție? O competență scăzută conduce la venituri scăzute deci la sărăcie. Sărăcia conduce la găsirea unor surse alternative de venit deci la corupție.

Ceea ce are complet sens: majoritatea celor cu dosare pe lângă că au atentat la banii publici erau și incompetenți lucru dovedit de discursul lor, de pregătirea lor anterioară și de rezultatele obținute.

Se spune că într-o democrație oamenii își aleg conducători. Și atunci de ce oamenii sărăci își aleg reprezentanți corupți? Pentru că au în comun un singur lucru: incompetența

 • Bugetarul știe că nu este suficient de competent ca să se angajeze în privat pe un salariu mai bun
 • Pensionarul nu este competent să lucreze sau să folosească de bunurile pe care le are pentru a obține alte venituri
 • Șomerul nu este competent să își găsească sau să își creeze un alt loc de muncă
 • Salariații plătiți cu salariu minim pe economic nu sunt suficient de competenți să găsească un loc de muncă mai bine plătit
 • Țăranii și fermierii nu sunt suficient de competenți să își scadă singuri cheltuielile sau să își crească productivitatea
 • Cei fără perspective de lucru nu sunt suficient de competenți în a-și creea propriile afaceri

Deci dacă tu ai fi TU în locul lor, cu cine ai vota? Nu pe cineva ca tine?

Ce depinde de tine ca să schimbi ceva?

Dacă schimbarea clasei politice depinde de maturitatea oamenilor care o votează atunci și schimbarea altor oameni depinde de nivelul de maturitate al celor care vor schimbarea.

Discipol: Cum știi când un om a atins pe deplin maturitatea?
Maestru: Când acesta și-a asumat responsabilitatea pe deplin pentru tot ceea ce se întâmplă…
Discipol: Chiar și pentru lucrurile care îl înconjoară?
Maestru: Mai ales pentru lucrurile înconjurătoare!

Fie că tu crezi sau nu asta, tot ce se întâmplă acum în jurul tău depinde de tine.

Cu fiecare pas pe care îl facem schimbăm lumea (6 min).
Fragment din serialul La Limita Imposibilului – Conversia (Sezon 1, Episod 13)
Extras mai mai mare: https://vimeo.com/187586915

Uite câteva moduri în care poți schimba lumea…

Cel mai simplu este să te oprești din tiparele mentale și emoționale negative:

 • Nu mai da vina pe alții. Asumă-ți responsabilitatea pentru ceea ce depinde de tine. Restul din jurul tău vor urma exemplul tău.
 • Nu mai căuta defecte la alții. Scoate în evidență calitățile lor și ce fel de persoane pot fi dacă le pun în valoare.
 • Nu mai căuta explicații pentru ce nu funcționează. Caută să înțelegi în schimb cum ar trebui să funcționeze corect lucrurile.
 • Nu mai judeca negativ oamenii. Oferă o perspectivă pozitivă asupra lor și aceștia se for schimba în bine. (vezi efectul pygmalion și efectul golem)
 • Nu mai da atenție obstacolelor. Chiar dacă o problemă este greu de rezolvat, pentru a te motiva, ia în considerare beneficiile rezolvării acelei probleme și cum o să fie atunci când vei avea soluția la ea.

Dacă ai ajuns în punctul în care vrei să faci o schimbare în mod activ atunci poți să încerci următoarele:

 • Pune întrebări! Dacă vrei ca oamenii să se schimbe întâi va trebui să îi cunoști ca oameni: cine sunt ei? ce este important pentru ei? ce cred ei? pentru ce fac ceea ce fac? cum văd ei lumea?
 • Împrietenește-te cu oamenii pe care vrei să îi schimbi. Îți recomand un set de întrebări la care poți răspunde tu și cealaltă persoană pentru a grăbi procesul. (studiului din spatele întrebărilor)
 • Investește în oameni, dacă ai o firmă. Acordă timp și bani pentru dezvoltarea oamenilor din subordinea ta. Ce mai bună luptă cu sărăcia și corupția este de fapt lupta cu incompetența. Dacă îți dai afară oamenii pentru că sunt incompetenți, ei vor rămâne în continuare incompetenți.
 • Investește în afaceri sociale. Oferă oamenilor oportunitatea să lucreze într-un sistem economic sănătos în loc de unul corupt.
 • Fă acte de caritate strategice. Susține financiar acele organizații care previn, în mod indirect, apariția sărăciei și a corupției. De exemplu acele asociații care se ocupă cu consilierea și reconversia profesională, programe educaționale pentru studenți, etc.
 • Adoptă un “PSDist”!
  • Găsește un bugetar și fi alături de el până își găsește un loc de muncă în privat. Recomandă-i cărți, cursuri, activități de reprofilare. Consiliază-l!
  • Găsește un pensionar și scoate-l din casă și din fața televizorului. Găsește moduri prin care poți să îi îmbunătățești viața. Ajută-l să descopere un sens pentru viața lui!
  • Găsește un șomerul și ajută-l să își găsească un loc de muncă. Plătește-i dacă e cazul ședințele de consiliere în carieră, cursurile și cărțile de care are nevoie.
  • Găsește un salariat prost plătit și ajută-l să își găsească moduri prin care își poate mări veniturile.
  • Găsește un țăran sau fermier și cumpără-i produsele sau pune-l în contact cu un distribuitor.
  • Găsește o zonă defavorizată din țară, mergi acolo, vezi cu ce probleme se confruntă oamenii și oferă-le resursele ca să și le rezolve singuri.

Exemple de urmat și de reprodus:

 • O fostă producătoare de emisiuni la MTV, Irina Onescu, în prezent organizatoare de festivaluri de muzică în ţară, a părăsit Bucureştiul în urmă cu câţiva ani şi s-a instalat într-un sat arădean cu 500 de locuitori. Are 31 de ani şi a fost aleasă primar cu doar trei voturi în plus faţă de principalul său contracandidat, ea spunând că a fost ”o curiozitate” pentru mulţi localnici, pentru că s-a diferenţiat de restul candidaţilor prin modul de a-i aborda pe oameni. (mai mult)
 • Tică Darie, tânărul care a pus pe picioare afacerea ciorapilor din lână ”Made in Roșia Montană”, are un nou proiect: să câștige Primăria! (mai mult)
 • Un sat din Alba cu 150 de suflete a ajuns un exemplu despre modul în care o mică comunitate se gospodăreşte singură. Sătenii au format o asociaţie cu ajutorul căreia organizează evenimentele de suflet ale localităţii, îi ajută pe semenii care au nevoie şi chiar realizează mici investiţii necesare pentru bunul mers al comunităţii. (Citeste mai mult: adev.ro/ods2u2)
 • Povestea satului Alun, clădit la marginea carierei de marmură şi abandonat aproape în totalitate, a dat naştere unei iniţiative neobişnuite: mai mulţi tineri vor să cumpere casele părăsite, unele vechi de mai multe decenii, pentru a readuce la viaţă aşezarea din Ţinutul Pădurenilor. (Citeste mai mult: adev.ro/olmumh)

Tu ce poți face ca lumea să fie un loc mai bun?

 

What do you think about this article?

Do you like what you've read?

Do you like what you've read?

Have you read a new, interesting or impressing article?

Are you interested in your personal and professional development?

Subscribe to my weekly newsletter and you will receive more inspiration!

You have Successfully Subscribed!