Am început să scriu acest articol în ultima zi din an și probabil deja anticipezi despre ce îți voi vorbi. Sau poate că nu…

Nu îți voi vorbi despre petrecerea de Revelion, persoanele apropiate sau poate noi care îți vor fi alături sau lucrurile plăcute pe care le vei face.
Nu îți voi vorbi nici despre realizările din acest an, obiectivele pe care ți le-ai propus sau cele pe care ți le vei propune în anul următor.
Și nici nu îți voi vorbi despre locurile pe care le-ai vizitat, persoanele pe care le-ai cunoscut (sau de care te-ai despărțit) sau poate despre bunurile de valoare pe care le-ai obținut sau pierdut.

Pentru că de fapt acest articol și acest moment este despre TINE!

Dar înainte să fac asta o să îți povestesc puțin despre…

Ce fac eu azi?

Nimic! Cel puțin nu ceva special. De dimineață am băut 2 căni de apă cu lămâie, mi-am cumpărat câteva fructe și legume, am mâncat o salată exotică, am terminat de ascultat o carte audio, am mâncat 2 ouă fierte, am lucrat pentru servici. Pe la prânz am mâncat o salată grecească (făcută de mine), am lucrat iar pentru servici și m-am apucat să scriu acest articol… și pentru seara asta mi-am propus să studiez aceeași carte audio pentru a o înțelege mai bine și pentru a face câteva exerciții din ea.

Culmea este că acestă zi eu o pot numi punctul culminant al acestui an

Dacă te pregătești să mă judeci atunci pot să te scutesc de efort și să îți spun că deja au făcut-o alții înaintea ta: “Ștefan, tu nu știi să te bucuri de viață!”, “Ești cea mai plictisitoare persoană pe care o știu!”, “Tu chiar nu faci nimic ca să te distrezi?!”, “Tu nu ai prieteni?!”.

Însă dacă încep să apară în mintea ta întrebări atunci ești pe cale să obții și răspunsuri… dacă citești până la capăt ce am scris 🙂

Și prin contrast, hai să îți zic și …

Ce face “lumea” azi?

Am observat că indiferent cât de sociabile sunt unele persoane în aceste zile lumea se agită să “producă” mâncare și băutură sau o listă de invitați pentru petrecere sau, ca ultimă șansă, să îți bată capul în ultima zi la ce petrecere să meargă sau unde și cu cine îți vor petrece seara și noaptea de Revelion. Desigur pentru toate acestea au fost pregătite portofelele, spitalele și poliția rutieră.

Însă cine stă măcar pentru o clipă să se întrebe: pentru ce toate acestea?

Eu mi-am pus această întrebare și dând în mintea unui copil de 5 ani care nu înțelege “cum stau lucrurile” am ajuns la câteva păreri:

  • Pentru a trece timpul: Revelion = noaptea care marchează trecerea dintre un an în altul, petrecere în care se sărbătorește acest lucru. => Practic lumea sărbătorește trecerea timpului. Ca și cu aniversările acestea sunt prilej de bucurie. Pentru că a mai trecut încă un an din viața unui om desigur. La extremă există totuși o excepție. La înmormântări, atunci când a trecut tot timpul acelei persoane, în mod paradoxal nimeni nu se mai bucură.
  • Pentru a ne minți: La mulți ani! = o dorință adresată unei persoane de a trăi mai mult, în situația în care lumea știe deja cu certitudine că aceasta va trăi în continuare mai puțin… cu un an. Poate mai demult lumea căutat să trăiască câți mai mulți ani, dar în ziua de azi mai de grabă lumea caută să găsească ce să facă cu ei. Și cei care nu știu ce să facă cu anii lor de viață, caută, din lipsă de scop în viață, să îi facă să treacă mai repede.
  • Pentru a ne “bandaja”: Petrecere = un mod de a te înveseli, a te distra, a chefui, cu alte persoane. Cum altfel poate cineva să uite de propria nefericire și neîmplinire decât prin prezența temporară a unor plăceri și persoane în viața sa?! Un om fericit nu va căuta fericirea altor oameni. Și un om împlinit nu va căuta compania altor oameni pentru că nu rezistă să stea în solitudine pentru o zi.

Pare tristă această viziune și sincer te cred. Dar asta pentru că m-am focalizat doar pe o parte din ce se întâmplă de fapt. Precum un fotograf prinde în pozele lui doar obiectele din anumit plan și pe celelalte le lasă încețoșate sau le omite în mod intenționat.

Și apropo de asta, un mic exercițiu pentru tine: vezi cele 2 poze de mai jos, poți să realizezi acum ce pierzi din vedere de fiecare dată când te uiți la o poză?dofAcum ți se pare foarte simplu, nu? Chiar mă întreb ce răspuns ai găsit… Al meu era de fapt fotograful. El nu apare niciodată în poze 🙂

Și acum mă aproprii de fapt de centrul mesajului meu către tine. Hai să te întreb ceva: de câte ori te-ai gândit la tine în timp ce citeai acest articol? Sau de câte ori te-ai gândit la tine și la viața ta de Revelion?

Cum ți-am promis la începutul articolului, este vorba despre TINE 🙂

Așadar! A mai trecut un an și acum te întreb…

Cine ești tu în acest an?

Cum ziceam și la început, nu o să te întreb unde ai fost și când și cu cine în acest an. Și nici nu o să te întreb ce ai făcut. Pentru că acestea țin de trecut. Nu zic asta pentru că trecutul tău ar fi ceva rău, doar că acesta este ceva mort. Iar lucrurile moarte nu se pot schimba.

Doar o să te întreb în schimb: cine ești tu acum după acest an?

Chiar o să te rog să îți pui această întrebare (cine sunt eu?) cu voce tare și să îți dai răspunsul tot cu voce tare. De câte ori? De 42 de ori 🙂 Primele 10 răspunsuri diferite pe care le vei găsi sunt de fapt doar de încălzire.

Și acum că ai răspuns la cea mai grea întrebare a zilei te invit să găsești răspunsul la unele mai ușoare, dar la fel de interesante. Le-am construit folosindu-mă din nou de Piramida Nivelurilor Neurologice, deci cu siguranță sunt interesante.

La ce obiceiuri ai renunțat în acest an? Ce obiceiuri noi ai dobândit?

Ce abilități noi ai dobândit în acest an?

La ce convingeri limitative ai renunțat în acest an? Ce noi convingeri liberatoare ți-ai format?

Ce valori ți-ai descoperit în acest an? Cum ți-ai atins valorile pe care le ai?

Ce roluri ai avut în acest an? Ce roluri noi ți-ai asumat? Ce este special la tine?

Ce relații ți-ai creat în acest an? Pentru cine ai contribuit prin munca ta?

Ți-ai descoperit misiunea vieții tale în acest an? (Dacă da atunci spune-ne și noua cum :D) Care a fost misiunea ta personală care te-a ghidat? Care este cea mai mare realizare?

Cum ai schimbat tu lumea în acest an? Pentru ce sunt oamenii recunoscători că exiști?

Îți este greu să răspunzi la aceste întrebări? Poate pentru că este prima dată când ți le pui. Sau poate pentru că ți le pui ție și pentru a face asta este nevoie să fii tu cu tine însuți.

Chiar așa! Cât de ușor îți este să fii tu cu tine însuți, cu corpul tău, cu gândurile tale, cu emoțiile tale, cu visele tale și cu dorințele tale? Cât timp poți să fii cu ele până când ajungi să fugi de ele și să te ascunzi în lumea exterioară?

Dacă în schimb îți este ușor să faci asta atunci da! Uite un motiv pentru a sărbători! Pe tine! 

Pentru că de fapt, ce iei tu din acest an care a trecut în noul an care o să vină? Pe tine!

Cine merită de fapt toată gratitudinea ta pentru toate realizările tale din anul care tocmai a trecut? Chiar tu!

Acum înțelegi de fapt…

Ce sărbătoresc eu azi?

Eu mă sărbătoresc pe mine! Și fac asta prin a mă lăsa să fiu eu însumi pentru mine. Și nu fac ce se așteaptă alții să fac pentru ca alții să se simtă bine cu prețul renunțării realizării nevoilor și obiectivelor mele personale.

Tot ceea ce fac azi pare banal însă în spate există o poveste…

Băutul apei cu lămâie dimineața este un obicei instalat anul acesta cu ajutorul unei prietene. Asta îmi permite acum să beau mai multă apă (nu prea agreez apa fără gust), mai ales dimineața, să îmi deschidă pofta de mâncare pentru micul dejun. Înainte nu consumam apă suficientă dimineața și săream foarte des peste micul dejun și în timpul zilei mă simțeam adeseori lipsit de energie și concentrare.

Salata exotică mâncată dimineața este rezultatul începerii a 3 noi obiceiuri:

  1. de a consuma mai multe vitamine și energie dimineața,
  2. de a consuma mâncare cu indice glicemic cât mai scăzut (fără ingrediente rafinate și cu cât mai multe fibre) și
  3. de a găti săptămânal ceva gustos, sănătos și nou.

Ascultatul de cărți audio este un obicei mai vechi prin care învăț lucruri noi în mod continuu. Prefer cărțile audio celor scrise din 3 motive:

  1. pot să îmi odihnesc ochii care sunt oricum suprasolicitați de lucru la calculator,
  2. pot să fac altceva în timp ce ascult cartea (mers la sală, lucrat prin casă sau alte activități non-intelectuale)
  3. primesc un mesaj mai complet de la autor / povestitor prin intermediul limbajului non-verbal și al emoțiilor pe care acesta le transmite.

Mâncatul de 2 ouă fierte este un alt obicei de a consuma proteine sub o formă cât mai simplă și mai ușor de preparat și de digerat.

Lucrat pentru serviciu în loc să trag chiulul sau luat zi liberă. După mai mulți ani de insatisfacție la locul de muncă mi-am dat seama că dacă tot aleg să lucrez la acest loc de muncă măcar să mă bucur de ce îmi oferă el și de succesele pe care le pot avea în cadrul lui. Așa că mi-am asumat rolul de angajat. În plus în acestă perioadă lucrez la un proiect pe care chiar mi s-a pus pata să îl termin cât mai repede și cât mai bine. În perioada sărbătoririlor de iarnă deoarece este mai puțină lume la birou este mai puțină agitație și am o mai mare productivitate. Și mie îmi place productivitatea!

Mâncatul de salată grecească este un alt obicei pe care îl experimentez acum. Simțeam nevoia de mai multe frunze verzi (cu clorofilă) și mai multe legume colorate în dietă. În plus nu pică greu la stomac și nu mă ia cu somn după ce o mănânc.

Scrisul pe blog este modul în care mă pun pe mine în valoare căutând ce este mai relevant în experiențele mele și apoi găsesc căi prin care pot să mă conectez cu ceilalți și la experiențele lor. În același timp este o ocazie de a mă dezvolta, de a învăța marketing și copyrighting, de a căuta moduri de a mă vinde pe mine și munca mea. În final este și un mod prin care contribui față de oamenii care sunt pe aceeași cale a dezvoltării personale ca și mine.

Aprofundarea creațiilor altor persoane este un început de obicei. Îmi este ușor să recunosc când un autor produce ceva de valoare. Însă acum mi-am propus să extrag principiile de succes din munca celor de succes și să le incorporez în munca mea. Ghici ce voi obține prin asta? Și mai mult succes 😀

Acum înțelegi de ce fac ceea ce fac pentru mine? Pentru că funcționează la mine! Iar ce fac alții funcționează pentru ei raportat la ceea ce își doresc ei de la viață și de la această zi în particular.

Eu personal am ales ca azi să mă bucur de cine sunt și să fiu recunoscător pentru ceea ce sunt. Revelionul durează o zi. Cine sunt eu durează o viață!

Fie ca acestă zi să fie cea mai bună zi din viața ta și ca oricare celelalte! 😉

What do you think about this article?

Do you like what you've read?

Do you like what you've read?

Have you read a new, interesting or impressing article?

Are you interested in your personal and professional development?

Subscribe to my weekly newsletter and you will receive more inspiration!

You have Successfully Subscribed!