Dacă ai calculatorul infectat cu malware sau suspectezi asta și vrei o soluție sigură prin care să detectezi și să dezinfectezi aplicațiile nedorite, atunci acest tutorial este pentru tine.

Ce soluție recomand eu este Bitdefender Rescue CD. Poți urma tutorialul de pe site-ul oficial (http://www.bitdefender.com/support/how-to-set-up-a-bitdefender-rescuecd-1249.html), însă eu recomand o variantă mai sigură de scanare care merge și în cazul în care nu ai acces la Internet pe calculatorul virusat.

De ce o să ai nevoie?

 • Un calculator cu acces la Internet
 • Un stick USB de capacitate minimă 1GB, gol, formatat FAT32

Care sunt pașii pregătitori?

 1. Conectezi stick-ul USB în calculator.
 2. Descarci utilitarul Stickifier de pe site-ul Bitdefender (http://download.bitdefender.com/rescue_cd/latest/stickifier.exe)
 3. Rulezi Stickifier.exe și alegi Download from the Internet și la destination orice locație de pe calculator vrei tu (eu am ales Desktop) și apoi apeși Next.
  Stickifier1Aici o să fie descărcată o imagine de CD (.iso) pe care poți sa o ștergi după ce toți pașii de mai jos au fost parcurși.
 4. Alegi litera corespunzătoare stick-ului USB (la mine a fost F:) și apeși Next.
  Stickifier2
 5. Acum ai un stick USB, bootabil, cu un Linux + Bitdefender pe el. Mai e nevoie doar să actualizezi semnăturile la Bitdefender.
 6. Descarci arhiva update.zip și extragi conținutul arhivei pe stick-ul USB. Rulezi de pe stick script-ul update.bat (va descărca și actualiza semnăturile de viruși ale programului de scanare de pe stick-ul USB).updateDacă pentru orice motiv nu faci pasul acesta, atunci în schimb poți:
  • Să îl faci manual: descarci fișierul de semnături cumulative (cumulative.zip) și înlocuiești folderul F:\rescue\lib\scan\Plugins cu cel din arhiva cu semnături (cumulative.zip). OBS: la tine în loc de F: o sa fie litera stick-ului tău de USB.
  • Să te bazezi pe faptul că Linux-ul de pe stick-ul USB va detecta conexiunea ta la Internet la care ai acces prin WiFi-ul sau prin cablu de rețea și că Bitdefender-ul își va actualiza automat semnăturile (foarte improbabil).

Cum scanezi?

Conectezi la calculatorul infectat stick-ul USB pregătit anterior, pornești calculator și să bootezi de pe stick-ul de USB. Faci asta după restart când apare primul ecran negru cu text și apăsând tasta corespunzătoare invocării meniului de boot (de obicei este F12, dacă nu merge asta încearcă-le pe restul în ordine descrescătoare :D).

Când apare meniul de boot alegi să botezi de pe USB stick, acesta apărând cu denumirea de USB <ceva> (Storage Device, HDD, Hard Disk, sau marca stick-lui), Removable Device, etc.

După ce ai trecut de meniul de alegere a limbii interfeței grafice, restul ce ține de scanare este automat și destul de intuitiv.

Ți-ai rezolvat problema?

Dacă te-ai împotmolit la vreun pas sau din orice motiv ai nevoie de ajutor cu procesul de dezinfectare a calculatorului, atunci poți să mă contactezi și vedem ce putem face.

What do you think about this article?

Do you like what you've read?

Do you like what you've read?

Have you read a new, interesting or impressing article?

Are you interested in your personal and professional development?

Subscribe to my weekly newsletter and you will receive more inspiration!

You have Successfully Subscribed!