Când lucrezi cu persoane și cu obiective, fie că ești în poziția de coach, trainer, terapeut, manager, leader sau antreprenor, mai devreme sau mai târziu o să te izbești de convingerile și stări limitative ale persoanelor cu care lucrezi.

În data de 23 mai, la evenimentul Coaching Experts, s-a “nimerit” să se întâlnească 3 coachi care ne-au demonstrat 3 tehnici care le rezolvă pe amândouă, și convingerile limitative și stările interioare de blocaj. Te-ar interesa să știi cum ai putea să le folosești și tu?

La eveniment cele 3 tehnici au fost prezentate chiar în ordinea în care ai putea să le aplici și tu, așa că le voi lua chiar în ordinea asta.

Cum să identifici convingerile limitative

straight-look-cropped (smaller)Această tehnică a fost prezentată și demonstrată de Ștefan Alexandrescu (Trainer. Consultant. NLP Practitioner).

S-a pornit de la ideea că o dată ce ai descoperit convingerile limitative, după este oricum ușor să le schimbi. Dar cum le găsești în primul rând?

La bază sunt 2 modele din NLP.

La interior se află următoarele:

 • Identitatea – concept central
 • Valori – aflate în jurul Identității, formate în urma experiențelor (de obicei din copilărie)
 • Convingeri – aflate în jurul valorilor

Convingerile se manifestă în exterior prin:

 • Comportamente
 • Limbaj (verbal, non-verbal)
 • Structuri de gândire

Acum se pune problema: dar cum ajungem la convingeri, care sunt aspecte foarte profunde?

Pentru asta Ștefan ne-a dat doar 2 întrebări pe care să le folosim împreună, alternativ, alături de reflectarea vorbelor persoanei cu care lucrăm:

 • De ce? (Ai nevoie să?)
 • Și atunci? (Așa! și?)

Cu aceste 2 întrebări Ștefan a făcut o demonstrație cu unul din participanții din sală, a umplut un flip-chart de răspunsuri, ca în final să obțină o convingere limitativă la nivel de identitate:

Eu nu sunt omul acela care să facă față situațiilor grele.

La sfărșit, Ștefan a mai întrebat clientul: “Și care dintre lucrurile acestea te-ar ajuta să fie diferite? Care din ele simți că te limitează?” Dacă e să luăm în calcul și răspunsul la acestă întrebare practic poți să strângi material de lucru pentru mai multe “ședințe” 😀

Demonstrarea tehnicii a durat 10 minute.

Profesional, ii sprijin pe oameni sa se transforme, sa se dezvolte. In calitate de consultant, ii sprijin sa se apropie de obiectivele lor si sa-si rezolve problemele. In calitate de trainer si facilitator, le ofer instrumente prin care sa-si dezvolte abilitati. In calitate de coach, le pun intrebari care sa le scoata la iveala resursele. In calitate de autor de carti si bloguri, impartasesc idei care sa schimbe perspective. Scriu în domeniul dezvoltării personale, profesionale şi organizaţionale din 2006 şi public articole pe temele: branding personal, structuri ale personalităţii, NLP, psihologie şi dezvoltare organizaţională, marketing, film, eseistică socială.

Ştefan Alexandrescu

Schimbarea convingerilor în 4 pași

Simona ArsenieAceastă tehnică a fost prezentată și demonstrată de Simona Arsenie (Relationship Coach, Speaker, Terapeut).

Simona a fost rapidă în a demonstra tehnica ei pentru că a lucrat chiar cu “clientul” de mai devreme pe convingerea descoperită de Ștefan: “Eu nu sunt omul acela care să facă față situațiilor grele”.

Pentru acestă tehnică sunt doar câțiva pași de urmat:

 1. Se aleg 4 ancore de poziție (locuri în spațiu)
 2. Este pus clientul să spună pe rând, pentru fiecare ancoră de poziție:
  • <Convingerea>
  • Este posibil ca… <convingerea>
  • Este posibil ca... <opusul convingerii>
  • <Opusul convingerii>
 3. Se repetă de mai multe ori (3-4 ori) etapele de la pct. 2 până când emoția (încrederea) legată de convingere se schimbă.

La ultima serie de 4 afirmații clientul nici “nu mai știa” care este convingerea inițială și s-a amuzat copios când a fost totuși pus să o spună încă o dată. În schimb convingerea potențatoare “Eu sunt omul acela care să facă față situațiilor grele a fost spusă cu foarte multă încredere și entuziasm.

Demonstrarea tehnicii a durat 5 minute.

E.G.O (Energy Grow Objective)

FeliciaDinuAceastă tehnică a fost prezentată și demonstrată de Felicia Dinu (Coach).

După ce am identificat și “dezinstalat” convingerile limitative, dacă tot avem un blocaj manifestat prin lipsă de creativitate din partea clientului în a-și formula obiectivele și un curs de acțiune, atunci s-ar putea ca acesta să nu fie unul mental ci unul la nivel de stare (emoțională). Și aici intervine tehnica Feliciei de a-îl conduce pe client în “a fi în stare“.

Cum Felicia folosește în mod curent acestă tehnică cu grupuri, am lucrat-o împreună, toți participanții din sală.

Ce am lucrat mai precis în această tehnică:

 1. Formulăm un obiectiv, situație sau problemă, sau cu alte, cuvinte îi dăm un nume pe care îl scriem pe o foaie.
 2. Scriem pe foaie tot ce ne trece prin cap legat de acel nume.
 3. Timp de 20-30min, pe o foaie albă mare, aplicăm tehnica desenului, folosind culori (Felicia a insistat să fie tempera), cu alte cuvinte pictăm orice ne trece prin cap și suflet.
 4. Verbalizăm ce schimbări am conștientizat în urma procesului de pictură.
 5. Revenim asupra foii pe care am scris obiectivul, situația sau problema și pe verso folosind 1-2 culori diferite (maxim 3), desenăm un simbol și 1-2 cuvinte (maxim 3) care să reprezinte și să ne reamintească de schimbarea pe care am conștientizat-o anterior și pasul pe care l-am făcut în prezent.

Cu cine se poate aplica tehnica EGO? Până acum Felicia a folosit-o cu succes cu copii, dar când eu am zis că “noi, coachii din sală, și mulți alții nu lucrăm cu copii” atunci Felicia ne-a asigurat că funcționează foarte bine și cu directori de companii.

Demonstrarea tehnicii a durat 50 minute.

Care este următorul pas?

Pentru noi urmează ediția a 3-a evenimentului Coaching Experts, la care vom participa împreună cu alți coachi și alte tehnici demonstrate practic.

Pentru tine? Dacă încă te întrebi cum s-ar putea aplica aceste tehnici în munca ta cu oamenii, atunci lasă-ne un comment cu o scurtă descriere a situației și te ajutăm noi cu câțiva pași mai detaliați. Poate chiar putem veni cu un întreg articol sau video care să te ajute.

În schimb, dacă dorești să aprofundezi cele 3 tehnici prezentate mai sus și vrei să ți le însușești pentru a le aplica temeinic în practica ta de coaching îți recomand să vezi înregistrarea video a demonstrațiilor filmate la eveniment. Cu ea în față poți modela precis tehnicile aplicate, lua notițe și analiza în detaliu aspectele de finețe.

Filmarea este disponibilă la cerere pentru suma modică de 20lei sau echivalentul a o pizza. Doar dă-mi un email și primești link pentru plata online.

Vreau înregistrarea video

Bonus! Pentru că ai avut răbdarea și interesul să citești acest articol până la capăt dacă vii la următoarea ediție Coaching Experts, atunci primești înregistrările video gratuit. Tot ce trebuie să faci este să te înscrii la newsletter-ul de mai jos ca să primești anunțurile legate de organizarea evenimentului sau dacă vrei să te înscrii direct pentru participare poți să o faci în formularul de înscriere la eveniment. Care este parola? În formularul de înscrie lasă-ne link-ul la acest articol ca să știm că vrei să primești gratuit înregistrarea video a celor 3 tehnici prezentate anterior.

What do you think about this article?

Do you like what you've read?

Do you like what you've read?

Have you read a new, interesting or impressing article?

Are you interested in your personal and professional development?

Subscribe to my weekly newsletter and you will receive more inspiration!

You have Successfully Subscribed!