Rezumat realizat de Maria Sîrbu.

Pe 25 septembrie, la ediția a 4-a a Coaching Experts, Valentino ne-a povestit pe scurt cum a ajuns el să aibă clienți de coaching și care sunt piedicile în această direcție. Zic „pe scurt”, deși înregistrarea durează 42 min.

Câteva idei din ce ne-a povestit Valentino…

El a vorbit despre cum să atingem succesul răspunzând la cinci întrebări:

 1. Cine sunt? / Cu ce mă diferențiez?
 2. Ce fac? / Ce ne face plăcere să facem și stăpânim domeniul respectiv? / Misiunea mea.
 3. Cui fac? / Setarea audienței
 4. Ce câștigă oamenii? / Cu ce reușesc să le îmbunătățesc viata? / Care este valoarea pe care o dau eu? / Ce reușesc să îmbunătățesc la oameni? / Mesajul
 5. Cu ce te ocupi?
  El a recomandat ca răspunsul la întrebarea numărul cinci, să se facă răspunzând la întrebarea anterioară; această modalitate o aplică și el atunci când este întrebat cu ce se ocupă.

S-a vorbit și despre:

Ce calități ar trebui să aibă un coach: inteligență emoțională, experiență, să asculți, să nu judeci, să fii prezent, gândire analitică, reciprocitate, perfecționism, etc. Valentino a propus să facem o listă cu  abilități și competente deja deținute și să avem în vedere cum am putea să le folosim în ceea ce ne pasionează să facem.

S-a răspuns și întrebărilor din public, cei care au vorbit aducând în prim-plan experiențe trăite. Astfel, au fost atinse subiecte ca:

 • Prudența în folosirea termenilor de coach și coaching; eventual, a vorbi despre beneficiile coachingului sau a oferi experiențe de utilizare a coachingului, pentru a simți efectele unei ședințe.
 • Nivelurile la care poate fi aplicat coachingul: nivel mental, nivel emoțional; nivel conștient, nivel subconștient, arhetipuri, etc.
 • Abilități deja avute și utilizarea lor în procesul de coaching. Abilități transformate / adaptate utilizate în coaching. Exemplu folosirea imaginii de ansamblu – viziune sistemica – din domeniul IT pentru aflarea cauzalității în coaching (atunci când trebuia sa vadă o problemă din mai multe unghiuri, etc); persuasiunea: preluată din domeniul vânzărilor a fost integrată în coaching. De asemenea, alte abilități necesare în comunicarea cu clientul in domeniul vânzărilor sunt utile în coaching.
 • De ce se blochează oamenii: pornind numai de la convingeri?
 • Uneori, luarea deciziilor se face pornind de la unele tipare:
  – a nu-i dezamăgi pe oameni
  – a nu-i deranja pe ceilalți
  Cauzalitatea poate fi însa mult mai profundă decât ce apare la prima vedere, mai profundă față de tiparele descoperite inițial
 • Ar putea oricine să facă coaching? Orice persoană poate să își dezvolte capacitatea de a desfășura o anumita activitate și să o desfășoare în mod repetat; există însă și misiune personală a fiecăruia dintre noi
 • De ce vrei să faci coaching? De ce vrei să îi ajuți pe cei din jurul tău?
 • S-a vorbit si despre prețul unei ședințe de coaching; tipuri de ședințe de coaching

Filmarea cu Valentino

Mai jos este filmarea completă a discursului lui Valentino cu toate detaliile pe care le-a rezumat Maria mai sus.

Coaching de grup pe tema creării unei identități de coach de succes

Luni, 31 octombrie organizez primul mastermind Coaching Experts în care vom lucra un process de coaching de grup pe tema de data trecută: “cum să fii un coach care are clienți?” sau, cu alte cuvinte, cum găsești sau atragi clienți de coaching.

Dacă dorești să participi poți să te înscrii pe formularul de înscriere de pe pagina evenimentului.


P.S.: Am creat un grup pe Facebook cu participanții la edițiile anterioare, Coaching Experts Community. Acest grup se adresează experților în coaching din România care vor să împărtășească din experiența lor. Scopul grupului este să discutăm tehnici și situații din practica noastră de coaching cu care ne-am confruntat în mod direct și la care putem răspunde la întrebări din partea grupului. Dacă nu ești deja pe el atunci te invit să ni te alături aici 🙂 

What do you think about this article?

Do you like what you've read?

Do you like what you've read?

Have you read a new, interesting or impressing article?

Are you interested in your personal and professional development?

Subscribe to my weekly newsletter and you will receive more inspiration!

You have Successfully Subscribed!